Over Esther

Esther van de Pas is in 1981 geboren te Ysselsteyn. Ze heeft een opleiding als docent beeldende vorming afgerond aan de hogeschool voor de kunsten te Arnhem. Aansluitend studeerde ze aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht, waar ze in 2008 haar diploma voor theaterdecor- en theaterkostuumontwerp heeft behaald. Na een tweejarig assistentschap in het theater te Bochum (DE) is ze nu werkzaam als zelfstandig theatervormgever. In het seizoen 2010/2011 heeft ze een Stipendium gekregen wat gefinancierd is door Theaterinitiatief Aachen.

Ze heeft verschillende decor- en kostuumontwerpen uitgevoerd in Nederland en Duitsland. Haar interesse in geschiedenis en haar fascinatie voor bijzondere gebouwen heeft er toe geleid dat ze in 2011 Stichting Orttheater heeft opgericht. Tijdens WESTWIND ’21 heeft ze een prijs gewonnen voor haar kostuumontwerp voor het stuk „(Amor und) Psyche“ van Junge Bühne Bochum.

In 2017 heeft ze haar ‘Master of Arts’ aan de Toneelacademie te Maastricht behaald. Ze werkt momenteel parttime als docent beeldend voor de opleiding Fine Arts and Design in Education voor Hogeschool Zuyd in Maastricht.

Theaters waar ze voor heeft gewerkt zijn: Theater Aachen, Schauspielhaus Bochum, Landes Theater Neuss, Hans Otto Theater Potsdam, Staatstheater Kassel, Burgerbühne Dresden, COMEDIA theater Keulen en Theater Freiburg. Ze werkt sinds 14/15 samen met regisseuse Martina van Boxen. Bovendien is ze de kostuumontwerpster van de in 2018 opgerichte groep JuBB – Junge Bühne Bochum met gastregisseur Thorsten Bihegue en Martina van Boxen.

Uitgebreide CV >>